Verantwoord

Het creatieve idee

Wij willen lekkere, gezonde maaltijden maken als een creatie van een topchef, maar dan voor onderweg of thuis. De chefs hebben hun best gedaan om gebruik te maken van lokale biologische producten in authentieke gerechten. Een sterrenmaaltijd voor onderweg is het creatieve idee, waarbij de natuurlijke ingrediënten zichtbaar zijn in lagen in de origineel vormgegeven bowls en de consument daarmee bewust maakt van de inhoud.

De bereiding

We willen verantwoord met de wereld omgaan en beperkt gebruik maken van de resources die nodig zijn voor de bereiding. De hoeveelheid in de bowl is afgestemd op de gemiddelde Nederlander met een duidelijke balans in eiwitten en koolhydraten en die precies de energie geven die je nodig hebt. In een volledig gecertificeerde en gecontroleerde omgeving worden onze producten geproduceerd en verpakt. Food Safety System Certification (FSSC) 22000.

De distributie

Van producent naar consument is een complex vraagstuk als je duurzaamheid belangrijk vindt. We maken gebruik van optimaal transport, dat betekent dat er niet voor kleine aantallen wordt gereden en dat uiteindelijk een fijnmazig duurzaam distributienetwerk de bowls bij het eindpunt brengt.

De ingrediënten

Voor onze maaltijden maken we zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten. In ieder geval zijn de hoofdingrediënten 100% biologisch. We streven binnen een jaar het hele product 100% biologisch te maken. Hoever we zijn, wordt op de verpakking verteld. Maar we zijn gecommiteerd aan belangrijke keurmerken zoals het EKO-label. Wij maken geen gebruik van onnatuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen. De ingrediënten zijn altijd dagvers echter de bowls zijn gekoeld vijf dagen houdbaar, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen.

Ons bestek

Het bestek is gemaakt van suikers en zetmeel uit mais. Bij de productie van het PLA wordt er talk toegevoegd. Hierdoor kristalliseert het materiaal en ontstaat er hittebestendig CPLA; Crystallized Poly Lactic Acid. Uiteindelijk bestaat het product uit zo’n 70-80% uit PLA en 20-30% uit talk, waardoor het hittebestendig is tot 85 °C en nog steeds 100% composteerbaar. CPLA is van nature wit, wij hebben zwarte CPLA producten. Zwart CPLA krijgt zijn kleur door de toevoeging van houtskool, zodat de kleur geen negatief effect heeft op de composteerbaarheid van het materiaal.

De bowls

Onze bowls zijn gemaakt van PP-plastic, de afkorting voor polypropyleen. De reden waarom we voor dit materiaal hebben gekozen zijn:

1. PP is chemisch bestendig en zorgt ervoor dat de inhoud van onze potten veilig verpakt is. 2. PP is een sterk materiaal dat bestand is tegen transport zonder het risico van breuk (zoals bij glas). 3. PP is hittebestendig.  De pot kan veilig gebruikt worden in de magnetron en gewassen in de vaatwasser. De pot kan meerdere keren worden gebruikt, zoals Tupperware (wat betekent dat PP “thermoplastisch” is).[1] 4. Het is volledig recyclebaar, wat betekent dat het kan worden gesmolten en geassembleerd tot plastic pallets die weer gebruikt kunnen worden om nieuwe producten te maken.[2] 5. Het verbruikt de minste hoeveelheid energie en produceert de laagste C02-emissies in vergelijking met andere kunststoffen[3]. 6.  De bowls worden in Nederland geproduceerd op uitsluitend groene stroom.